Tunkelon Isotalo sijaitsee LängelmäelläTunkelon kylässä, Pohjois-Hämeessä. Vuoden 2007 alusta tapahtuneen kuntaliitoksen jälkeen Tunkelon kylä kuuluu hallinnollisesti Oriveden kaupunkiin. 

Juho Yrjönpoika Hampainen Sahalahden Hampaalasta osti Tunkelon ratsutilan vuonna 1697. Tunkelon Isotalo on tänä päivänä aktiivinen ja toimiva viljanviljelytila, jota viljelee 10. ja 11. sukupolvi Tunkelon maatalousyhtymänä.

Talonpoikaissäädyn valtiopäiväedustajan Elias August Ekmanin (1846–1915, vuodesta 1905 Tunkelo) rakennuttama päärakennus pihapiireineen on Museoviraston laatiman inventoinnin mukaan "Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö".  Linkki Museoviraston Tunkelon Isotalo -sivulle.

1870-luvulla rakennetun päärakennuksen korjaus-ja konservointityötä on tehty useiden vuosien ajan ja työ jatkuu edelleen. Kaikki 54 alkuperäisenä säilynyttä ikkunaa on entisöity Museoviraston valvonnassa ja tuella, alkuperäisiä materiaaleja käyttäen ja perinteisiä työtapoja noudattaen.

Ulkopinnan maalaus aloitettiin kesällä 2004 ja saatiin päätökseen kesällä 2006. Edellisestä maalauksesta (v.1928) oli ehtinyt kulua 76 vuotta. Vanha maali poistettiin noin 1100m2 alalta mekaanisesti raaputtamalla ja pinta maalattiin Gevekon LAPPI-öljymaalilla kahteen kertaan. Rakennuksen sisäosissa on tehty mm. kantavien rakenteiden oikaisuja ja vahvistuksia sekä lattiarakenteiden kunnostuksia. Interiöörejä on inventoitu ja mm. salin katto on konservoitu.

Korjaus ja konservointitöitä riittää vuosiksi niin päärakennuksessa kuin pihapiirissäkin. Kesällä 2011 on suoritettu 1880-luvulla uudesta hirrestä rakennetun 3-osaisen riviaitan kunnostustyöt: korjattu perustuksia, nostettu vajonnut pääty, tehty hirsitöitä ja vesikate vaihdettu huopakatteeksi. 
 


Kuvia kuvagalleriassa